Wysłany: 2008-03-12, 01:02 Krem z sosem truskawkowym
Składniki :
krem: 3 szklanki mleka
3 szklanki śmietany 30-proc.
10 żółtek
15 dag cukru
2 łyżki żelatyny
2 dag mąki ziemniaczanej
1 esencja arakowa
do przybrania:
truskawki
świeża melisa
sos:
1,2 kg truskawek (mogą być mrożone)
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki śmietanki 36-proc
Sposób przygotowania:
* Najpierw przygotuj krem – żelatynę namocz w 1/2 szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Żółtka wymieszaj z mąką ziemniaczaną i śmietaną. Masę żółtkową wlej do gorącego mleka, intensywnie mieszając, aż krem zgęstnieje. W gorącym kremie rozpuść żelatynę, a następnie całość starannie wymieszaj. Rozlej krem do foremek lub filiżanek, odstaw do lodówki, aby stężał. * Następnie przygotuj sos – truskawki oczyść z szypułek, umyj i osącz, a następnie zmiksuj z cukrem pudrem. Śmietankę ubij na sztywno i wymieszaj z musem truskawkowym. * Krem wyjmuj z foremek, zanurzając je we wrzątku. Podawaj na sosie truskawkowym, przybrany melisą oraz świeżymi owocami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum