Składniki :
grysik, czyli najdrobniejsza kaszka z kukurydzy – 1 szklanka
woda - 2 szklanki
masło – 1 łyżeczka
sól
Sposób przygotowania:
Zagotować wodę, posolić, wsypać powoli szklankę grysiku. Dodać łyżeczkę masła i gotować pod przykryciem ok. pół godziny, (nie przypalić!). Można też wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Gdy kasza jest zbył gęsta, dodać trochę wrzącej wody, zamieszać i jeszcze chwilę pogotować. Podawać do kwaśnego mleka lub zamiast ziemniaków do gulaszu cielęcego, wieprzowego lub wołowego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum