Składniki :
4 średnie golonki - najlepiej przednie
300 g cielęciny bez kości
1 kostka rosołowa
1 łyżka miodu
500 ml jasnego piwa
2 cebule
1 główka czosnku
liść laurowy
goździk
6 ziaren ziela angielskiego
kminek
imbir
chilli
2 łyżeczki majeranku
sos sojowy
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Golonki wyczyścić, opalić i włożyć do niedużej ilości osolonego wrzątku z kostką rosołowa (chodzi o to, żeby golonki były tylko przykryte), łyżeczką majeranku i obranymi ząbkami czosnku (z całej główki pozostawić 3 ząbki na później). Gotować ok. 90 min., do momentu, kiedy będzie można wyjąć kości, ale mięso nie będzie całkiem miękkie. Gdy golonki przestygną w wywarze, płyn przecedzić i postawić na małym ogniu, żeby odparował, a z golonek usunąć kości. Cielęcinę zmielić przez drobne sito. Doprawić posiekanymi, utartymi z solą ząbkami czosnku, łyżeczką majeranku, solą i pieprzem. Dłonią dokładnie wyrabiać farsz dodając trochę odtłuszczonego i odparowanego wywaru. Zalewa: wymieszać miód, piwo, sos sojowy, imbir, chilli i posiekany ząbek czosnku. Golonki faszerować cielęciną, układać w żaroodpornym naczyniu i zalewać przygotowanym sosem piwnym, tak by sos sięgnął do połowy mięsa. Piec w temp. 180°C ok. 30 min., systematycznie uzupełniając sos resztą wywaru, aż golonki będą miękkie. Podawać z ziemniakami lub pieczywem i tartym chrzanem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum