Składniki :
bułka tarta - 3-4 łyżki
cebula - 1 szt
czerstwa bułka - 1 szt
jajka - 2 szt
jarzynka do mięs Winiary - 1 do smaku
masło - 1 łyżeczka
mleko - 1/2 szklanki
olej - 1 do smażenia
pieczona lub gotowana cielęcina - 30 dag
pieprz czarny - 1 do smaku
przecier pomidorowy - 1 łyżeczka
szynka - 15 dag
zielona pietruszka - 4-5 gałązek
Sposób przygotowania:
Drobno posiekaną cebulę zeszklij na stopionym maśle, dodaj przecier pomidorowy, Jarzynkę, pieprz i dokładnie wymieszaj. Chwilę duś wszystko na małym ogniu, po czym zdejmij i ostudź. Namoczoną w mleku bułkę odciśnij, wymieszaj ją z sosem pomidorowym, a następnie dodaj przepuszczone przez maszynkę mięso i wędliny. Wbij do masy jajo doprawiając do smaku, dokładnie ją wyrób. Formuj niewielkie krokiety, które po obtoczeniu w rozbełtanym jaju i bułce tartej, usmażysz na silnie rozgrzanym oleju. Przed podaniem krokiety udekoruj gałązkami zielonej pietruszki, a podawaj je z ryżem lub makaronem i sosami, na przykład pomidorowym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum