Wysłany: 2008-03-19, 18:47 Chrupiąca wieprzowina w sosie
Składniki :
30 dag schabu bez kości lub polędwiczki wieprzowej
1 średnia cebula dymka
3 grzyby mu-err lub pieczarki
1 cm świeżego imbiru
1 duży ząbek czosnku
2 - 3 szklanki oleju do głębokiego smażenia Marynata: szczypta soli
1 łyżeczka wina ryżowego lub sherry Ciasto: 2 łyżki mąki ziemniaczanej
woda Sos przyprawowy: 1 1/2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka łyżeczki wina ryżowego lub sherry
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki bulionu lub wody
Sposób przygotowania:
1. Mięso pokrajać w cienkie plastry o średnicy ok. 4 cm i grubości 1 cm, wymieszać z marynatą, odstawić na 15 min. 2. Cebulę grubo posiekać, grzyby pociąć w paski, czosnek i imbir posiekać (lub wycisnąć przez praskę). 3. Do dwóch łyżek mąki ziemniaczanej wlać tyle wody, aby otrzymać gęstą papkę. Wymieszać składniki sosu przyprawowego 4. Wlać do woka 2 szklanki oleju, mocno rozgrzać na dużym ogniu. Plasterki mięsa zanurzyć w cieście z mąki ziemniaczanej i wody, kłaść pojedynczo na gorący olej, smażyć do zrumienienia z oby dwu stron. (Nie smażyć zbyt wielu kawałków jednocześnie - sklejają się). Osączyć, przełożyć na talerz, smażyć pozostałe mięso. 5. Zebrać sitkiem zanieczyszczenia z powierzchni oleju. Olej rozgrzać ponownie, włożyć przesmażone mięso, smażyć minutę, wybrać, osączyć z oleju, trzymać w cieple. 6. Wlać 2 łyżki oleju do czystego woka, rozgrzać, dodać cebulę, grzyby, imbir i czosnek, mieszając smażyć 30 sek., wlać zamieszany sos przyprawowy, mieszając gotować do zgęstnienia. 7. Dodać mięso, zamieszać, trzymać na ogniu 15 sek. Potrawa gotowa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum