Wysłany: 2008-04-08, 22:06 Focaccia pomidorowo-pieczarkowa z czosnkiem
Składniki dla 4 porcje porcji:
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli morskiej
100 ml ciepłej wody
100 ml ciepłego mleka
50 ml oliwy ekstra vergine
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki granulowanego czosnku
1 średni pomidor
5-6 niedużych pieczarek
1/2 strąka czerwonej papryki
2 łyżki octu balsamicznego
oregano
sól do doprawienia wierzchu
Sposób przygotowania:
Rozkruszamy drożdże i mieszamy je z wodą, mlekiem i cukrem. Dodajemy kilka łyżek mąki i mieszamy, aby powstał zaczyn. Odstawiamy na 10-15 min. Gdy zaczyn "ruszy", dodajemy pozostałe składniki (resztę mąki, czosnek, oliwę, ocet balsamiczny i sól). Wyrabiamy ciasto nie lepiące się do stolnicy ani rąk. Jeśli trzeba, dodajemy mąkę. Rozciągamy na placek, lekko podgrzewamy kamień do pieczenia pizzy i czekamy około 1 godziny aż podwoi swoją objętość. Wówczas robimy w nim wgłębienia (znów odrobinę rozciągamy), smarujemy oliwą i dekorujemy grubymi plastrami pomidorów, połówkami pieczarek i paskami papryki. Wierzch posypujemy oregano, lekko solimy i oblewamy kolistym ruchem oliwą. Kamień rozgrzewamy w piekarniku do 200-220 stopni C, przekładamy na niego focaccię i pieczemy około 25 minut do zrumienienia wierzchu.
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum