Wysłany: 2008-04-08, 22:09 Pizza neapolitańska z pomidorami i sardelą
Składniki :
350 g mąki
20 g drożdży
łyżeczka cukru
3 - 4 łyżki mleka
2 jaja
szczypta soli
40 g masła lub margaryny
Obłożenie:
2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
125 g plasterków topionego sera typu chester
300 g pomidorów
sól
50 g filecików sardeli
pieprz czarny
mielony
1 łyżka oregano.
Sposób przygotowania:
Do dużej miski wsypać 2/3 mąki, wkruszyć drożdże, dodać cukier, trochę letniego mleka, jaja, sól i roztopiony tłuszcz. Robotem powoli wymieszać składniki, następnie dosypać resztę mąki i energicznie zagniatać ciasto aż pojawią się w nim pęcherzyki powietrza. Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić na około 30 min. do wyrośnięcia. Ciasto rozłożyć w natłuszczonej formie lub tortownicy o średniej 30 - 35 cm i ponownie odstawić na 25 min. do wyrośnięcia. Ciasto posmarować oliwą, obłożyć plastrami sera. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na plasterki, rozłożyć na serze. Posypać solą, pieprzem, oregano. Z sardeli ułożyć na pomidorach kratkę. Piec 25 - 35 min. w temp. 190°C - 200°C. Do pizzy podawać czerwone wino.
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum