Składniki dla 4 porcji:
cukier - 2 łyżeczki
jajka - 4 szt
margaryna - 15 dag
mąka pszenna - 25 dag
mozarella - 10 dag
natka pietruszki - 2 łyżki
parmezan - 10 dag
pieprz czarny - 3 szczypty
ser provolone - 8 dag
ser ricotta - 20 dag
sól - 3 szczypty
szynka - 10 dag
tłuszcz - 1 do blachy
żółtka - 2 szt
Sposób przygotowania:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać margarynę, 1 całe jajko, 1 żółtko, cukier, sól. Wszystko wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotować farsz. Ser ricotta rozdrobnić, dodać jajka i cały czas ucierać, na koniec wrzucić parmezan i drobno posiekaną natkę pietruszki. Sery i szynkę pokroić w kostkę, wymieszać z masą twarogową. Doprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na okrągłe placki. Tortownicę wysmarować tłuszczem, Włożyć jeden placek i położyć na nim farsz. Przykryć drugim plackiem i skleić mocno brzegi. Wierzch pizzy wysmarować rozmąconym żółtkiem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C i piec w nim około 1 godziny.
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum