Składniki na 4 porcje:
szklanka kaszy gryczanej
2 łyżki oliwy
półtorej szklanki wody
15 dag twarogu
2 jaja
po łyżce posiekanej natki pietruszki i selera
sól
pieprz
Na początku umytą kaszę zalej gorącą wodą, ugotuj na sypko i odstaw. Następnie rozetrzyj twaróg z żółtkiem, dodaj zieleninę, sól i pieprz. Pozostałe białko i drugie jajo rozbełtaj, wymieszaj najpierw z oliwą, solą i pieprzem, a potem z przestudzoną kaszą.
Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy wkładaj kolejno: połowę przyprawionej kaszy, masę serową, pozostałą część kaszy. Babkę wstaw do nagrzanego piekarnika (190°C) i piecz około 30 minut.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum