Składniki :
600g śliwek
1/2 cytryny
60g cukru z trzciny cukrowej lub zwykłego (3łyżki)
1 laska wanilii lub torebka cukru waniliowego
2 jaja
Sposób przygotowania:
Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. W garnku zagotuj 200 ml wody z sokiem z połowy cytryny i laska wanilii. Dodaj śliwki i gotuj przez około 10 min. Odstaw do wystygnięcia. Wyjmij laskę wanilii i końcówką noża wyskrob ziarenka. Odziel żółtka od białek. Zmiksuj żołtka z ugotowanymi śliwkami. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. Delikatnymi, okreżnymi ruchami połącz ją ze śliwkami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum