[ Szukaj ]   [ Użytkownicy ]   [ Grupy ]   [ Statystyki ]   [ Zaloguj ]   [ Album ]

Poprzedni temat «» Następny temat
Cielecina brillant-savarin
Autor Wiadomość
Magda
Administrator


Dołączyła: 17 Wrz 2006
Posty: 2054
Poziom: 37
HP: 121/4047
 3%
MP: 1932/1932
 100%
EXP: 50/144
 34%
Wysłany: 2008-03-19, 19:29   Cielecina brillant-savarin

Składniki dla 6-8 osob porcji:
1,5 kg cieleciny bez kosci
150 g sloniny pokrojonej w cienkie plasterki
3 lyzki masla
400 ml bialego wytrawnego wina
400 ml bulionu wolowego
4 obrane i wypestkowane pomidory
1 bouquet garni
sol
pieprz. Farsz a gratin: 100 g drobno posiekanej sloniny
4 drobno posiekane szalotki
50 g drobno posiekanych pieczarek
300 g watrobek kurzych
szczypta tymianku
lisc laurowy
sol
pieprz. Smardze: 100 g umytych i oczyszczonych smardzow
1 lyzeczka soku z cytryny
1 drobno posiekana szalotka
200 ml smietanki
1 lyzka masla
sol
pieprz.



Sposób przygotowania:

1. Smardze odcisnac, wieksze pokroic. Dusic 5 min na masle wraz z szalotkami, skropione sokiem z cytryny. Osolic, dodac pieprz i zalac wrzaca smietana. Gotowac na malym ogniu do zgestnienia. Trzymac w cieple. 2. 100 g posiekanej sloniny stopic na patelni. Dodac drobno posiekane pieczarki, szalotki i watrobki. Osolic, doprawic pieprzem, lisciem laurowym i tymiankiem. Smazyc, ciagle mieszajac 5-7 min, po czym ostudzic. 3. Mieso rozplaszczyc na plaster grubosci 2-3 cm. Pokryc go gruba na 1 cm warstwa farszu. Na farsz nalozyc polowe uduszonych smardzow. Mieso zwinac, oblozyc plasterkami sloniny i mocno zwiazac. Zazlocic ze wszystkich stron na masle i przelozyc do rondla. 4. Zalac winem i bulionem, dodac pomidory, bouquet garni, sol i pieprz. Przykryc i gotowac 2 godz na wolnym ogniu. 5. Mieso wyjac, sos z gotowania odparowac o polowe. Rolade pokroic w plastry, skropic odrobina sosu i oblozyc reszta smardzow. Osobno podac pozostaly sos.
_________________








http://www.Kamil-Gdansk.com.pl/
http://www.Grzegorz-Gdansk.com.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Mapa strony
Fasolek  Fasol-Bis  Kamilek  Grzesio