[ Szukaj ]   [ Użytkownicy ]   [ Grupy ]   [ Statystyki ]   [ Zaloguj ]   [ Album ]

Poprzedni temat «» Następny temat
Jogurt na sposób grecki
Autor Wiadomość
Magda
Administrator


Dołączyła: 17 Wrz 2006
Posty: 2054
Poziom: 37
HP: 121/4047
 3%
MP: 1932/1932
 100%
EXP: 50/144
 34%
Wysłany: 2008-03-20, 01:04   Jogurt na sposób grecki

Składniki :
2 litry mleka (najlepsze efekty z mleka pasteryzowanego tłustego 3,2%), opakowanie jogurtu naturalnego (wystarczy kilka łyżek) musi mieć żywe kultury bakterii, opcjonalnie opakowanie słodkiej śmietanki


Sposób przygotowania:

Podgrzewamy mleko (i opcjonalną śmietankę) do temperatury 43 stopni. Dodajemy jogurt mieszamy i pozostawiamy w przykrytym naczyniu w ciepłym, nie przewiewnym miejscu na około 12 godzin (najlepiej przez noc). Ważne jest, aby nie mieszać jogurtu w tym czasie, powinien pozostać nieruszany przez cały czas. Po upływie tego czasu sprawdzamy delikatnie czy jest on w miarę gęsty. W tym momencie jogurt jest już prawie gotowy, ale... Jeśli chcemy osiągnąć naprawdę odpowiednią jego gęstość potrzebujemy jeszcze czystą (wygotowaną) gęsto tkaną ściereczkę i durszlak. Wykładamy zwiniętą w pół ściereczką durszlak ustawiamy na pustym garnku i bardzo delikatnie przekładamy partiami jogurt, pozwalamy, aby odcedzał się prawie czysty płyn zagęszczając nasz jogurt. Co jakiś czas (około godziny) delikatnie przekładamy dolne warstwy zagęszczonego jogurtu na wierzch. Powinien być w konsystencji twarożku. Po kilku godzinach przeglądamy jogurt u umieszczamy w lodówce, można przechowywać kilka dni, (jak długo nie wiem). Cześć można zamrozić i wykorzystywać jako „zaczyn” do następnych partii.
_________________








http://www.Kamil-Gdansk.com.pl/
http://www.Grzegorz-Gdansk.com.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Mapa strony
Fasolek  Fasol-Bis  Kamilek  Grzesio