Wysłany: 2008-03-15, 23:18 Penne z kurczkiem curry
Składniki :
3 łyżki sułtanek (jasnych rodzynek tureckich)
5 dkg masła
1 łyżka oliwy
½ szklanki wytrawnego białego wina
2 łyżki mleka
1 łyżka sproszkowanego curry (lub do smaku )
2 listki laurowe sól
5 dkg zmielonych migdałów
30 dkg pieczonych piersi z kurczaka
obranych ze skóry i pokrojonych w kostki
50 dkg makaronu penne (krótkie ,grube rurki ,skośnie cięte)
Sposób przygotowania:
Rodzynki sparzyć i pozostawić we wrzątku na 15 minut aż spęcznieją , odcedzić. W rondlu z grubym dnem łączyć masło, oliwę ,śmietanę , wino ,mleko, curry ,czosnek, listki laurowe i sól .Doprawić do smaku poczym zmniejszyć ogień i dusić bez przykrycia 15-20 minut do czasu do czasu mieszając aż zgęstnieje. Wymieszać migdały ,rodzynki i kawałki kurczaka. Doprowadzić do smaku i dusić 2-3 minuty aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Podczas gdy sos się powoli dusi ugotować makaron w dużej ilości wody. Odcedzić, ugotowany makaron al dente, przełożyć do ciepłej miski .wymieszać z połową sosu (odrzucając listki laurowe ),drugą połowę rozkładając na wierzch.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum