Składniki :
1,5 –2 kg cielęciny
18–20 pieczarek
łodyga selera naciowego
po 1/2 czerwonej i żółtej papryki
25 dag fasolki szparagowej mrożonej
60 dag bardzo małych ziemniaków
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
olej
1 łyżka bułki tartej
1 pomidor do dekoracji
Sposób przygotowania:
* Mięso umyj, osusz, zrób dość głębokie nacięcie. Starannie natrzyj mięso zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Pieczarki, seler i paprykę umyj, z selera oberwij listki, a paprykę pokrój w cienkie paski. Połowę pieczarek pokrój na grube plastry. W kieszeni mięsa ułóż łodygę selera, pokrojone pieczarki i paprykę, posól. Mocno zwiąż nitką. Obsmaż mięso na patelni, przełóż do brytfanny i piecz w temperaturze 190 stopni do miękkości, skrapiając od czasu do czasu wodą i olejem. Pozostałe pieczarki dekoracyjnie ponacinaj, osól. Na 15 minut przed końcem pieczenia dodaj je do mięsa. Fasolkę opłucz, wrzuć na 10 minut do niewielkiej ilości wrzącej osolonej wody. Osącz, dodaj bułkę tartą wymieszaną z 1 łyżką ciepłego oleju. Ziemniaki umyj, obierz, skrop olejem, przypraw solą, wstaw do nagrzanego piekarnika mniej więcej na 25 minut. Pieczeń pokrój w plastry. Obok mięsa, na tym samym półmisku, ułóż pieczarki, ziemniaki i fasolkę. Udekoruj listkami selera i pomidorem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum