Składniki :
Ciasto: 1 kg mąki pszennej typu 550
ok. 2 szklanek wody
4 dkg drożdży świeżych
2 jaja sól Nadzienie: 1 puszka ananasów
30 dkg żółtego sera (twardego) lub mozzarella
10 dkg szynki w plastrach lub 10 dkg salami w cienkich plastrach
przecier pomidorowy- najlepiej w kartonikach rzadki (grecki lub włoski)
drelowane faszerowane papryką oliwki- 30 szt.
trochę marynowanej czerwonej papryki do przybrania
przyprawa do pizzy- najlepsza firmy Kotanyi
2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Wyrobić ciasto drożdżowe (można mikserem) lekko przywierające do ręki. Uformować kulę, wysmarować oliwą i pozostawić do wyrośnięcia pod nakryciem (ok. 1 godz.). Wyłożyć na wysmarowane oliwą foremki (do pizzy) ciastem ok. 0.5 cm grubości i pozostawić na 15 min. Nadzienie: Wycisnąć czosnek przez wyciskarkę do czosnku, przysmażyć na gorącej oliwie, dodać przecier pomidorowy (z kartonu) zagotować z solą i przyprawą do pizzy, dodać cukier do smaku. Wyrośniętą w foremkach pizzę smarować obficie wystudzonym sosem pomidorowym, posypać startym na tarce żółtym serem, ułożyć pokrojone w paski plastry szynki, salami, odcedzone z soku plastry ananasa, paprykę marynowaną, oliwki, posypać przyprawą do pizzy. Włożyć do gorącego piekarnika (220 st. Celsjusza) piec ok. 10-12 min.
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum