Składniki :
1 szklanka mąki
1 kostka margaryny
3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka cukru
4 jajka
1 pomarańcza
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz i bułka tarta do formy
1 opakowanie śmietany kremówki (200 ml)
50 g wiórków czekoladowych lub płatków migdałowych
owoce kandyzowane
Sposób przygotowania:
Pomarańczę umyć, skórkę zetrzeć na tarce, z miąższu wycisnąć sok. Białka ubić na sztywno. Do miski wsypać obie mąki, dodać margarynę, cukier waniliowy, cukier, żółtka, proszek do pieczenia, skórkę i sok z pomarańczy, utrzeć na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać pianę, delikatnie wymieszać. Formę w kształcie serca wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, wyłożyć ciasto. Wstawić do piekarnika i piec 40-50 minut w temp. 200oC. Ciasto wyjąć z formy, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, a następnie cienką warstwą posmarować brzeg i górną powierzchnię. Brzeg obłożyć wiórkami czekoladowymi lub uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Resztą śmietany napełnić szprycę i udekorować wierzch tortu używając również owoców kandyzowanych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum