Składniki :
50 dag mrożonej mieszanki owoców morza
25 dag ryżu (2 torebki)
6 łyżek oleju
średnia cebula, 10 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
pół łyżeczki ziół prowansalskich
pół łyżeczki estragonu
5 ziarenek pieprzu naturalnego
2 gałązki selera naciowego
2 łyżki białego wina wytrawnego
sól
Sposób przygotowania:
Do 4 szklanek wody dodać ziele angielskie, liście laurowe, zioła prowansalskie, pieprz naturalny, estragon, sól i liście selera; gotować ok. 10 min. Do tak przygotowanego wywaru wrzucić zamrożone owoce morza i poczekać, aż się zagotują. Osączyć je na sicie, a wywar przecedzić. Na mocno rozgrzanym oleju smażyć cebulę i ryż, dopóki się nie zeszklą. Zwiększyć ogień, wrzucić owoce morza, krótko je obsmażyć, a następnie zalać wywarem. Postawić potrawę na małym ogniu i gotować do całkowitego wchłonięcia się wywaru (ok. 10 min). Dolać wino, przykryć i dusić jeszcze przez 5 min.
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum