Wysłany: 2008-03-15, 22:45 Makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Składniki dla Składniki porcji:
50 dag makaronu "falbanki" lub "świderki"
50 dag mięsa mielonego
1 puszka pomidorów (40 dag)
1 duża cebula (10-15 dag)
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki mąki krupczatki
czerwona papryka ostra
pieprz
sól
zielona pietruszka
zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Mięso przyprawiać czerwoną papryką, pieprzem i solą. Na gorący tłuszcz rzucać małe kawałki mięsa i zrumienić. Następnie do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zrumieni dodać pomidory z puszki wraz z sokiem, następnie wlać 1 1/2 szklanki zimnej wody. Całość dusić ok. 15 minut. Do 1/2 szklanki zimnej wody wsypać mąkę krupczatkę, dokładnie rozmieszać i wlać do gotującego się sosu. Chwilę pogotować. Następnie dodać pokrojoną zieloną pietruszkę i zioła prowansalskie. Sos przyprawić do smaku. W osolonej wodzie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Makaron rozłożyć na talerzach i polać gorącym sosem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum