Składniki :
20 dkg włoskich mielonych orzechów
3 garście tartej bułki
10-12 jaj
pół kg gotowanych ziemniaków
40 dkg cukru
skórka z dużej cytryny
wanilia
Masa orzechowa do tego tortu:
lekko kwaśna śmietana (młoda kremówka)
cukier puder
wanilia
mielone orzechy.
Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki ugotować BEZ soli, odlać jeszcze TWARDAWE, dobrze odparować, przetrzeć przez sitko lub przyrząd do robienia pure, mają być sypkie. Do starannie utartych żółtek z cukrem i zapachami dodawać partiami orzechy, tarta bułkę, której NIE przesiewać, nie ma być zbyt miałka, ziemniaki i sztywną pianę, lekko i dokładnie wymieszać (ręcznie!) Jeśli masa wyjdzie za rzadka, dodać jeszcze orzechów (mieć trochę więcej zmielonych na wszelki wypadek). Piec ok. godziny w 200 C. Wszystko razem wymieszać, masa ma być GĘSTA. Upieczony tort przekroić na pół, przełożyć masą, wierzch polukrować: cukier puder utarty z sokiem z cytryny, może być taki: 15 dkg pudru, 2 duże łyżki soku c., kilka kropli rumu lub wódki, dobrze razem utrzeć. Oryginalna masa była robiona “na oko”, ciotka nie żyje, Hanka też robiła na oko, może ktoś wypośrodkuje proporcje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum