[ Szukaj ]   [ Użytkownicy ]   [ Grupy ]   [ Statystyki ]   [ Zaloguj ]   [ Album ]

Poprzedni temat «» Następny temat
Tort orzechowy
Autor Wiadomość
Magda
Administrator


Dołączyła: 17 Wrz 2006
Posty: 2054
Poziom: 37
HP: 121/4047
 3%
MP: 1932/1932
 100%
EXP: 50/144
 34%
Wysłany: 2008-03-10, 00:22   Tort orzechowy

Składniki :
20 dkg włoskich mielonych orzechów
3 garście tartej bułki
10-12 jaj
pół kg gotowanych ziemniaków
40 dkg cukru
skórka z dużej cytryny
wanilia
Masa orzechowa do tego tortu:
lekko kwaśna śmietana (młoda kremówka)
cukier puder
wanilia
mielone orzechy.



Sposób przygotowania:

Obrane ziemniaki ugotować BEZ soli, odlać jeszcze TWARDAWE, dobrze odparować, przetrzeć przez sitko lub przyrząd do robienia pure, mają być sypkie. Do starannie utartych żółtek z cukrem i zapachami dodawać partiami orzechy, tarta bułkę, której NIE przesiewać, nie ma być zbyt miałka, ziemniaki i sztywną pianę, lekko i dokładnie wymieszać (ręcznie!) Jeśli masa wyjdzie za rzadka, dodać jeszcze orzechów (mieć trochę więcej zmielonych na wszelki wypadek). Piec ok. godziny w 200 C. Wszystko razem wymieszać, masa ma być GĘSTA. Upieczony tort przekroić na pół, przełożyć masą, wierzch polukrować: cukier puder utarty z sokiem z cytryny, może być taki: 15 dkg pudru, 2 duże łyżki soku c., kilka kropli rumu lub wódki, dobrze razem utrzeć. Oryginalna masa była robiona “na oko”, ciotka nie żyje, Hanka też robiła na oko, może ktoś wypośrodkuje proporcje.
_________________








http://www.Kamil-Gdansk.com.pl/
http://www.Grzegorz-Gdansk.com.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Mapa strony
Fasolek  Fasol-Bis  Kamilek  Grzesio