Wysłany: 2008-04-30, 23:18 Kalafiorowa z mięsem na rosole
SKŁAD:
90g obranych warzyw:
1/4 marchewki (25g),
1/2 małego ziemniaka (18g),
1/4 pietruszki (9g),
1/4 małego pora (9g)
2 gałązki kalafiora (18g)
łyżeczka oliwy z oliwek (5g) ewentualnie oleju słonecznikowego
łyżeczka płatków ryżowych (5g)
120 ml wody którą uzupełniamy w trakcie gotowania
mały kawałek surowego chudego mięsa z drobiu lub cielęciny (20g)
1 porcja = 180g + 10g mięsa
PRZEPIS:
Warzywa starannie myjemy, obieramy i płuczemy, mięso płuczemy. Warzywa i mięso kroimy, wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez około 15 min. Dodajemy płatki ryżowe lub kaszę kukurydzianą. Gotujemy na małym ogniu (do miękkości) jeszcze około 20 minut. Ugotowane warzywa mięso i ryż miksujemy. Można też wyjąć mięso i drobno posiekać, a warzywa i ryż przetrzeć przez gęste sitko. Przetartą lub zmiksowaną zupę zagotowujemy. Dodajemy oliwę lub olej. Mieszamy, sprawdzamy temperaturę, następnie podajemy dziecku.
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum