Wysłany: 2008-05-05, 00:43 Zupa jarzynowa z żółtkiem
SKŁAD:
1/4 małej marchwi (30g)
1/2 małego ziemniaka (20g)
1/4 korzenia pietruszki (20g)
plaster małego selera (20g)
łyżeczka świeżego masła (5g)
2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego (5g)
1/2 żółtka (10g)
120 ml wody (uzupełniać w trakcie gotowania)
1 porcja = 150g + 1/2 żółtka
PRZEPIS:
Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy. Jajko sparzamy wrzątkiem, oddzielić białko od żółtka i dzielimy żółtko na dwie porcje. Warzywa kroimy, wkładamy do wrzącej wody (120ml) i gotujemy na wolnym ogniu 20 min. Ugotowane warzywa przecieramy lub miksujemy. Dodajemy kleik ryżowy, masło i żółtko, mieszamy i zagotowujemy. Przed podaniem sprawdzamy temperaturę. Białko jaja i połowę żółtka użyć do innej potrawy nie przechowywać.
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum