[ Szukaj ]   [ Użytkownicy ]   [ Grupy ]   [ Statystyki ]   [ Zaloguj ]   [ Album ]

Poprzedni temat «» Następny temat
Makaron domowy
Autor Wiadomość
Magda
Administrator


Dołączyła: 17 Wrz 2006
Posty: 2054
Poziom: 37
HP: 121/4047
 3%
MP: 1932/1932
 100%
EXP: 50/144
 34%
Wysłany: 2008-03-12, 23:54   Makaron domowy

Składniki :
przesiana mąka (najlepiej tortowa) - 40 dag
jajka - od 4 do 10 szt.
sól - szczypta



Sposób przygotowania:

Odsypać około szklanki mąki, resztę przesiać i wysypać na stolnicę, dodać szczyptę soli (można też dodać łyżkę oleju lub oliwy z oliwek). Zrobić w mące dołek. Jajka sparzyć, wbijać najpierw dla sprawdzenia do miseczki, a dopiero potem dodawać do mąki. Zagnieść ciasto. Jeśli jajek jest za mało, aby wyrobić ciasto, trzeba dodać trochę wody. (Kluski z większą ilością jajek są bardziej twarde, z większą ilością wody luźniejsze, delikatniejsze). Z wyrobionego ciasta uformować kulę, owinąć folią i pozostawić na godzinę do „uleżenia". Ciasto podzielić na nieduże kawałki i cienko rozwałkowywać. Lekko posypane mąką płaty ciasta pozostawić na ok. 10 min do przeschnięcia. Następnie lekko oprószyć mąką, zwijać w ruloniki i cieniutko kroić w paseczki na makaron. Pokrojony makaron rozrzucić na stolnicy i pozostawić do przeschnięcia (kluski nie powinny leżeć jedne na drugich). Gotować we wrzącej osolonej wodzie (można dolać łyżkę oleju, makaron się wówczas nie poskleja). Po ugotowaniu makaron przelać gorącą wodą, osączyć.
_________________








http://www.Kamil-Gdansk.com.pl/
http://www.Grzegorz-Gdansk.com.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Mapa strony
Fasolek  Fasol-Bis  Kamilek  Grzesio