Składniki :
500 g czerstwych bułek
250 ml mleka
3 łyżki masła
2 cebule
3 jajka
przyprawy: sól, pieprz
500 g pieczarek lub innych grzybów
250 ml bulionu mięsnego
150 ml śmietany
1 łyżka zagęstnika do sosów
Sposób przygotowania:
Bułki kroimy w kosteczkę, wsypujemy do miski. Zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy na 30 minut. 1 cebulę obieramy i kroimy w kostkę, następnie szklimy na 1 łyżce masła. Bułki moczymy i wyrabiamy.Jajka roztrzepujemy, razem z cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem, formujemy około 8 knedli.Grzyby czyścimy, kroimy w małą kostkę. Resztę cebuli obieramy, szklimy na 2 łyżkach masła. Dodajemy grzyby, smażymy ok. 5 minut. Wlewamy śmietanę i bulion, gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką, zagęszczamy, dodajemy resztę pietruszki. Knedle gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 minut. Wyjmujemy, dokładnie osączamy. Podajemy z grzybami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum