Wysłany: 2008-03-13, 22:33 Boczniaki marynowane z pomidorami
Składniki :
1 kg boczniaków
2 duże cebule
3 duże pomidory
0.5 l wody
1.5 łyżeczki kwasku cytrynowego
2 łyżeczki cukru
0.5łyżeczki soli
kilka ziarenek pieprzu i trochę liści ziela angielskiego
kilka nasion kopru
łyżeczka oleju słonecznikowego
Sposób przygotowania:
Obgotowane boczniaki pokrajać na drobne części. Cebule obgotować 2 min. Dokładnie wymyte pomidory pokrajać w ósemki. Na dno słoików włożyć przyprawy, potem na przemian warstwami: grzyby, cebulę, pomidory. Zagotować wodę z cukrem i solą, dodać kwasek cytrynowy. Gorącą zalewą napełnić słoiki, zamknąć i pasteryzować przez 25 min. Wyjąć słoiki i docisnąć zakrętki, ustawić dnem do góry, pozostawić do wystygnięcia. Używać jak marynatę z pieczarek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum