Składniki :
50 dkg boczniaka
3 duże pomidory
2 średnie celube
olej do smażenia
sól
czosnek granulowany
świeża natka
Sposób przygotowania:
Boczniaki oczyścić, dokładnie opłukać, osuszyć na sciereczce, pokroić w niecbyt cienkie paski, oprószyć granulowanym czosnkiem. Pomidory obrać ze skórki (po sparzeniu wrzątkiem) pokroić w ósemki. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Na dużej patelni dobrze rozgrzać olej, kłaść na niej paski boczniaków, zasmażyć je najpierw z każdej strony na złoty kolor, a następnie zmniejszyć ogień, krótko poddusić, wyjąć, dokłądnie odsączyć z oleju. Pozostały na patelni olej wylać, wlać nowy, rogrzać kłaść na nim krążki cebuli, obsmażyć je z obu stron na złoto, wyjąć po odcieknęciu oleju. Natkę pieruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać. W slaterce wymieszać obsmażone kawałki boczniaka i cebulę oraz cząsktki pomidorów, sałatkę lekko oprószuc solą, obficie posypać natką pietruszki. Jest to samodzielne danie z pieczywem lub dodatek do wiekszego zestawu obiadowego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum