Składniki :
1 śr. wielkości kalafior
10 - 15 maślaków
0.5 bochenka czarnego chleba (litewski żytni 450 g)
1 szkl. mleka
8 jaj
100 g żółtego sera
sól
czarny mielony pieprz
Do upiększenia:
5 maślaków
5 kawałeczków kalafiora
nać pietruszki
masło do posmarowania formy do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Chleb pomoczyć w mleku i zemleć w maszynce do mielenia mięsa, wymieszać z 2 ubitymi jajkami i złożyć do posmarowanej formy, wyrównać powierzchnię. Maślaki ugotować w posolonej wodzie razem z pokrajanym w duże kostki kalafiorem. Zostawić maślaki do upiększenia, a resztę zmielić lub drobno skroić, posolić, przyprawić pieprzem i wyłożyć do formy na chleb. Na górę warstwa kalafiorów w kawałeczkach. Ubić 6 jaj, wymieszać z potarkowanym serem i zalać kalafiory. Górę upiększyć i piec w piekarniku w temp. 200°C. Gotową potrawę upiększyć natką pietruszki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum