Wysłany: 2008-03-13, 22:56 Borowiki w zalewie słodko - kwaśnej
Składniki :
2 kg borowików
10 szalotek
500 ml octu 5%
20 ziaren czarnego pieprzu
6 listków laurowych
35 - 40 g soli
1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
Grzyby wyczyścić, wypłukać i osączyć. Zdjąć skórkę z kapeluszy. Dobrze też usunąć gąbczaste spody. Włożyć grzyby do rondla, dodać obraną i posiekane szalotki, a następnie dusić przez 1 h we własnym sosie na małym ogniu, bardzo często mieszając. Borowiki po ostudzeniu przełożyć do wyparzonych słoików. Ocet zagotować z przyprawami, wystudzić i zalać nim borowiki. Słoiki od razu zakręcić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum