Składniki :
1 kg maślaków
1 duża cebula
po 2 łyżki masła smalcu i oleju
3/4 szklani gęstej śmietanki
sól
siekana natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Idziemy do lasu nazbierać świeżutkich młodych maślaczków! Maslaki obieramy i płuczemy.Cebulę kroimy w kostkę i dusimy ją na tłuszczu do momentu aż się zeszkli. Dodajemy maślaki, solimy i dusimy na małym ogniu dość często mieszając. Od czasu do czasu mozna dodac odrobinę wody aby potrawa się nie przypaliła. Po około godzinie duszenia dolewamy smietanę i dusimy jeszcze kilka chwil. Całosc dla dekoracji posypać natką pietruszki. Pachnie wspaniale i tak też smakuje! Najlepiej podawać z pieczywem lub ziemniakami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum