Wysłany: 2008-03-13, 23:15 Wołowina z makaronem i grzybami
Składniki :
70 dkg wołowiny (rozbratel lub łopatka) pokrojona w plastry o grubości ok. 2,5 cm
¼ szklanki tartego parmezanu
4 szklanki pokrojonych w plastry mieszanych grzybów
1 cebula pokrojona w piórka
3 pokrojone ząbki czosnku
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
1 szklanka ostrego sosu pomidorowego
½ kg makaronu fettuccine ugotowanego al dente
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Befsztyki lekko rozbić dłonią, przyprawić solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać olej, obsmażyć befsztyki z obu stron na brązowy kolor. Odstawić w ciepłe miejsce. Ponownie na patelni rozgrzać olej dodać cebulę, a po kilku minutach grzyby i czosnek, dusić mieszając przez 5 minut. Dodać wino i dusić następne 3 minuty. Przyprawić sos do smaku. Do gotującego się sosu dodać befsztyki, zredukować płomień i dusić przez około 90 minut. Podawać z makaronem, posypane tartym parmezanem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum