Składniki :
500 g makaronu penne rigate
400-500 g drobno pokrojonych pomidorów bez skórki
3 łyżki oliwy z oliwek
2-3 świeże, małe czerwone chili
1 duża cebula, drobna posiekana
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
pęczek świeżo posiekanej pietruszki
świeżo utarty parmezan do posypania
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Posiekać chilli, uważając aby nie dotknąć rękoma oczu. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę, chili i czosnek. Smażyć około 7-8 minut, często mieszając. Dodać posiekane pomidory oraz połowę pietruszki. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 30 minut, aż sos zgęstnieje. Gdy sos będzie już gotowy, ugotować makaron al dente. Do sosu dodać resztę pietruszki i doprawić, jeśli trzeba. Wylać sos na odsączony makaron i wymieszać. Podawać posypane świeżo utartym parmezanem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum