Wysłany: 2008-03-15, 00:34 Bucatini w Sosie serowym
Składniki :
500 g makronu do spaghetti
2 ząbki czosnku
1 ostra papryczka
3-4 łyżki oliwy z oliwek
100 g sera gorgonzola
1/2 szklanki śmietany
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
4 łyżki startego parmezanu
4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
kilka gałązek świeżej bazylii
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Zagotować wodę w dużym garnku. Wrzucić makaron, gotować, raz po raz mieszając. Podczas, gdy makaron będzie się gotował, można przygotować sos: 2 ząbki czosnku oraz ostrą papryczkę drobno posiekać. Ok. 3 łyżki oliwy z oliwek rozgrzać na patelni. Podsmażać czosnek i papryczkę przez ok. minutę. Ser gorgonzola pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Dokładnie rozmieszać, aż ser się rozpuści. Zalać śmiataną, zamieszać. Sos skropić sokiem z 1/2 cytryny i posypać gałką muszkatołową. Całość dokładnie wymieszać. Posypać do smaku solą i pieprzem. Makaron odcedzić i połączyć z sosem. Wymieszać. Makaron z sosem wyłożyć na talerze, posypać go startym parmezanem, czarnym pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Na koniec makaron przyozdobić listkiem świeżej bazylii. Od razu podawać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum