Wysłany: 2008-03-15, 00:39 Tagliatelle zapiekane z chili
Składniki :
40 dkg makaronu tagliatelle (wstążki)
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
3 papryczki chili
25 dkg gotowanej szynki
6 łyżek oliwy z oliwe250 ml rosołu (może być z kostki)
250 ml gęstej kwaśnej śmietany
5 średnich dojrzałych pomidorów
2 łyżki pokrojonych w plasterki zielonych oliwek
1 łyżka posiekanego szczypiorku
2 łyżki utartego żółtego sera
2 łyżki mąki
sól i pieprz do smaku
tłuszcz do wysmarowania naczynia
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować "al dente" w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić. Papryczki umyć pozbawić gniazd nasiennych i drobno posiekać. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. W rondlu rozgrzać tłuszcz. Zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać pozostałe rozdrobnione warzywa. Podlać śmietaną wymieszaną z mąką i rosołem. Doprawić solą i pieprzem. Dusić ok. 10 min. Pod koniec duszenia wrzucić pokrojoną w paseczki szynkę i oliwki. Sos połączyć z makaronem. Całość przełożyć do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia. Posypać startym żółtym serem. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku ok. 30 min. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum