Wysłany: 2008-03-15, 00:46 Spaghetti all arrabbiata
Składniki :
40 dkg makaronu spaghetti
1 kg dojrzałych pomidorów
2 papryczki chili
3 - 4 ząbki obranego z łupinek czosnku
10 dkg chudego wędzonego boczku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
4 łyżki oliwy z oliwek
5 dkg startego parmezanu
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
sól
pieprz
cukier i pieprz cayenne do smaku
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować "al dente" w dużej ilości lekko osolonej wody. Pomidory sparzyć i obrać ze skórek. Miąższ pokroić w kostkę. Czosnek przepuścić przez praskę. Boczek pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Wysmażyć na niej boczek, dodać koncentrat pomidorowy, pozbawione gniazd nasiennych i drobno posiekane papryczki chili i czosnek. Dusić na wolnym ogniu przez ok. 10 min. Doprawić solą, pieprzem, pieprzem cayenne i cukrem do smaku. Sosem polać spaghetti. Wymieszać. posypać startym parmezanem i posiekaną bazylią. Podawać bardzo gorące.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum