Wysłany: 2008-03-15, 22:44 Spaghetti z szynką w sosie śmietankowym
Składniki :
8 plasterków szynki
300g pieczarek
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
200g śmietany 30%
150g startego żółtego sera
oliwa z oliwek lub olej
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Szynkę kroimy w kostkę, pieczarki płuczemy, obieramy i kroimy na plasterki, ząbek czosnku obieramy i miażdżymy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na 2 łyżkach oliwy z oliwek, dodajemy pieczarki, szynkę oraz czosnek i dusimy 10 minut. Makaron wkładamy do dużego garnka, zalewamy 5 litrami wrzątku, solimy, dodajemy 2 łyżki oliwy lub oleju i gotujemy al dente (6-8 minut, zgodnie z instrukcją na opakowaniu). W czasie gotowania makaronu łączymy śmietanę z jajkiem i serem, dokładnie mieszamy, wlewamy na patelnię z pieczarkami oraz szynką i gotujemy, mieszając na małym ogniu przez 2 minuty, aż sos zgęstnieje. Makaron odcedzamy, łączymy z sosem, nakładamy na talerze, dekorujemy listkiem pietruszki i podajemy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum