[ Szukaj ]   [ Użytkownicy ]   [ Grupy ]   [ Statystyki ]   [ Zaloguj ]   [ Album ]

Poprzedni temat «» Następny temat
Tagliatelle z wołowiną
Autor Wiadomość
Magda
Administrator


Dołączyła: 17 Wrz 2006
Posty: 2054
Poziom: 37
HP: 121/4047
 3%
MP: 1932/1932
 100%
EXP: 50/144
 34%
Wysłany: 2008-03-15, 22:51   Tagliatelle z wołowiną

Składniki dla 4 porcje porcji:
1 duży por
3 marechewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
50dag polędwicy wołowej
100 ml czerwonego wytrawnego wina
600 ml bulionu warzywnego
2 liście laurowe
2 goździki
40 dag makaronu tagliatelle
gałązki do przybrania
sól
pieprz
szczypta suszonego rozmarynu
szczypta cukru



Sposób przygotowania:

1. Por i marchewki oczyścić, pokrój w plasterki. Cebulę i czosnek obierz, pokrój wzdłuż na grubsze paseczki. Wołowinę umyj, oczyść z błon, pokrój w kostkę. 2. W brytfannie rozgrzej olej, na silnym ogniu szybko obsmaż wołowinę. Dodaj warzywa i chwilę smaż razem. Oprósz solą, pieprzem i rozmarynem, wymieszaj. Wlej wino i bulion, dodaj goździki i liście laurowe, ewentualnie dopraw do smaku szczyptą cukru. Przykryj, duś na małym ogniu przez 35 minut. W razie potrzeby dolej jeszcze trochę bulionu. 3. Makaron wrzuć na osolony wrzątek z odatkiem odrobiny oliwy (tłuszcz sprawi, że kluski nie będą się sklejać). Gotuj ok. 8 minut (powinnien być lekko twardy, czyli al dente). Odcedź, osącz. Gotowe mięso ponownie dopraw do smaku. Podawaj wraz z makaronem na uprzednio ogrzanych talerzach, każdą porcję udekoruj gałązkami rozmarynu.
_________________








http://www.Kamil-Gdansk.com.pl/
http://www.Grzegorz-Gdansk.com.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Mapa strony
Fasolek  Fasol-Bis  Kamilek  Grzesio