Składniki dla 4 porcje porcji:
1 duży por
3 marechewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
50dag polędwicy wołowej
100 ml czerwonego wytrawnego wina
600 ml bulionu warzywnego
2 liście laurowe
2 goździki
40 dag makaronu tagliatelle
gałązki do przybrania
sól
pieprz
szczypta suszonego rozmarynu
szczypta cukru
Sposób przygotowania:
1. Por i marchewki oczyścić, pokrój w plasterki. Cebulę i czosnek obierz, pokrój wzdłuż na grubsze paseczki. Wołowinę umyj, oczyść z błon, pokrój w kostkę. 2. W brytfannie rozgrzej olej, na silnym ogniu szybko obsmaż wołowinę. Dodaj warzywa i chwilę smaż razem. Oprósz solą, pieprzem i rozmarynem, wymieszaj. Wlej wino i bulion, dodaj goździki i liście laurowe, ewentualnie dopraw do smaku szczyptą cukru. Przykryj, duś na małym ogniu przez 35 minut. W razie potrzeby dolej jeszcze trochę bulionu. 3. Makaron wrzuć na osolony wrzątek z odatkiem odrobiny oliwy (tłuszcz sprawi, że kluski nie będą się sklejać). Gotuj ok. 8 minut (powinnien być lekko twardy, czyli al dente). Odcedź, osącz. Gotowe mięso ponownie dopraw do smaku. Podawaj wraz z makaronem na uprzednio ogrzanych talerzach, każdą porcję udekoruj gałązkami rozmarynu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum