Wysłany: 2008-03-15, 23:16 Makaron kokardki z cukinią
Składniki :
35 dag makaronu kokardki
30 dag młodej cukini
3 małe dojrzałe pomidory
1 cebulka
1 ząbek czosnku
1 łyżka listków bazyli
4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Cukinię wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć w gotującej wodzie, zdjąć z nich skórkę i pokroić w długie drobne kawałki. Obrać cebulkę, wypłukać a następnie pokroić ją na bardzo drobne kawałki wspólnie z oczyszczonym wcześniej ząbkiem czosnku. W rondlu umieścić masę cebuli i czosnku i na małej ilości oliwy delikatnie wspólnie przyrumienić, następnie dodać kabaczki, kilka listków bazylii i doprowadzić do zarumienienia się masy przez kolejne ok. 7-8 minut, dodać odrobinę pieprzu oraz soli, całość dokładnie aczkolwiek delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Dodać pokrojone pomidory kontynuować gotowanie na intensywnym płomieniu celem odparowania wody i zagęszczenia sosu. Pamiętać o częstym mieszaniu. Kilka pozostałych listków bazyli pokroić (posiekać) w między czasie, celem użycia do posypania całości. W dużej ilości posolonej wody ugotować makaron kokardki, odcedzić, wymieszać wspólnie z przygotowanym sosem, rozłożyć na talerze i na samym końcu posypać posiekanymi listami bazyli
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum