Wysłany: 2008-03-19, 18:17 Cielęcina z winogronami
Składniki :
1.2 kg nerkówki cielęcej (z nerką)
40 dkg zielonych winogron
15 dkg boczku
1 szkl. białego wina
1 główka sałaty
4 małe cebule
3 dkg rokpolu (lub innego sera pleśniowego)
2 łyżki octu
1 łyżka oleju
1 listek laurowy
suszony rozmaryn
cukier
natka pietruszki lub świeży rozmaryn do dekoracji
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, nerkę oddzielić. Odrąbać wystający brzeg kręgosłupa, nadrąbać w kilku miejscach. Usunąć długie, półokrągłe żebro. W płacie mięsa między błonami zrobić tzw. kieszeń (podciąć błony). Nerkę przeciąć wzdłuż, opłukać dużą ilością wody.Natrzeć rozmarynem, wsunąć do kieszeni. Natrzeć mięso z zewnątrz solą i pieprzem, owinąć plastrami boczku. Piec 1.5 h w temp. 100º C. W trakcie pieczenia podlewać wodą oraz sosem. Umyć winogrona i pokroić na połówki. Usunąć pestki. Wlać do garnka wino, wrzucić rokpol oraz 10 dkg winogron. Dodać sól, pieprz, cukier, listek laurowy i rozmaryn. Gotować na małym ogniu przez 15 min. Przetrzeć przez sitko i jeszcze raz zagotować. Dodać resztę winogron, ponownie doprawić do smaku. Oczyścić i umyć sałatę, porwać liście na niezbyt duże kawałki. Obrać i umyć cebulę, pokroić w cienkie krążki. Doprawić ocet solą, pieprzem i cukrem. Dodać olej. Ułożyć sałatę w salaterce, posypać krążkami cebuli. Polać zalewą. Ułożyć pieczeń na półmisku, pokroić w plastry. Rozkruszyć boczek, posypać nim mięso. Wyłożyć winogrona, polać sosem. Udekorować pieczeń natką lub świeżym rozmarynem. Podawać z sałatą i krokietawmi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum