Wysłany: 2008-03-19, 18:25 Cielęcina w pomarańczowej galarecie
Składniki :
70 dkg pieczonej lub gotowanej cielęciny
2.5 szkl. bulionu - może być z kostki
2 pomarańcze
0.5 strąka zielonej papryki
0.5 strąka czerwonej papryki
4 łyżeczki żelatyny
garść rodzynków
kilka gałązek natki pietruszki
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, a gdy napęcznieje wymieszać z bulionem i zagotować. Mięso pokroić w niezbyt grube plastry. Pomarańcze starannie umyć, z jednej wycisnąć sok do przestudzonego bulionu, wymieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Drugą obrać i pokroić w plasterki (półpierścienie), włożyć do osolonego wrzątku, gotować 2 min., odcedzić. Rodzynki włożyć na 15 min. do bardzo gorącej wody, po czym starannie osączyć. Plastry mięsa ułożyć na półmisku, przekładając je kawałkami papryki i krążkami pomarańczy. Posypać rodzynkami, zalać przestudzonym bulionem z żelatyną i wstawić do lodówki, by stężał. Przed podaniam udekorować listkami natki pietruszki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum