Składniki :
1 indyk (3 1/2 kg)
10 dag masła
4 łyżki oleju
100 ml rumu
sól
pieprz Farsz: 40 dag siekanej lub mielonej wieprzowiny
4 plastry ananasa
3 kromki bułki bez skórki
1/2 szklanki mleka
10 dag rodzynków
3 łyżki rumu
1 jajko
5 dag masła
sól
pieprz Dodatki: 12 plastrów ananasa w syropie
10 dag masła
1 puszka ziaren kukurydzy
Sposób przygotowania:
4 plastry ananasa osaczyć, pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle. Bułkę namoczyć w mleku. W rondelku zagrzać rum z rodzynkami. W chwili zagotowania zapalić. W misce sporządzić farsz z bułki, ananasa, rodzynków, rumu i całego jajka. Posolić i popieprzyć i nadziać indyka. Dobrze natłuścić go olejem i masłem i wstawić na 2 1/2 godziny do gorącego piekarnika. Wlać do brytfanny 1/2 szklanki wody. W trakcie pieczenia podlać indyka rumem, zapalić i dodać 1 szklankę ananasowego soku. W chwili podawania plastry ananasa przepołowić i przesmażyć na maśle. Kukurydzę zagrzać. Wyłożyć indyka na półmisek i przybrać plastrami ananasa i kukurydzą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum