Wysłany: 2008-03-13, 00:24 Pikantne skrzydełka z serowym dipem
Składniki :
10-12 skrzydełek kurczaka
3 łyżki gotowego sosu chili
pieprz
sól
ewentualnie olej do głębokiego smażenia Dip: 1.5 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
20 dag niebieskiego sera pleśniowego (np. rokpol lub lazur)
pieprz kajeński
sól
Sposób przygotowania:
Skrzydełka starannie umyj, osusz papierowym ręcznikiem i ewentualnie pokrój na 3 części, odcinając przy tym ostre zakończenia. Przełóż te kawałki do salaterki, posyp solą i pieprzem, polej sosem chili, starannie wymieszaj, by przyprawy dotarły do wszystkich zakamarków skrzydełek. Przykryj salaterkę folią do żywności i wstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotuj dip serowy: rozkrusz i rozetrzyj pleśniowy ser, po czym zmiksuj go lub utrzyj, stopniowo dolewając śmietanę. Gdy sos będzie już zupełnie gładki, dopraw go do smaku pieprzem kajeńskim i ewentualnie jeszcze solą. Wyjmij z lodówki zamarynowane wcześniej skrzydełka i upiecz je na ruszcie na złoty kolor. Jeśli wolisz, możesz je usmażyć w gorącym głębokim oleju. Gotowe danie przełóż na półmisek i podaj z przygotowanym dipem serowym i z kawałkami surowego ogórka lub selera naciowego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum