Składniki dla dla 6 osób porcji:
500g piersi z kurczaka
30 g suszonych grzybów mun
1 cebula
4 łyżki sosu rybnego
3 łyżki oleju arachidowego
150 ml bulionu z kurczaka
3 gałązki natki kolendry lub pietruszki
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Grzyby mun zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut. Odcedź, odetnij twarde części, a następnie grubo pokrój. Z piersi kurczaka usuń błony i pokrój mięso na podłużne paski, w poprzek włókien. Przełóż do półmiska, zalej sosem rybnym, wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw na pół godziny. Cebulę obierz i pokrój w ósemki. Na dużej patelni lub w woku rozgrzej olej-wrzucaj składniki, gdy zacznie dymić. Przesmaż cebulę, a po chwili dodaj kurczaka. Całość smaż na monym ogniu przez 3 minuty, ale stale mieszając. Dodaj grzyby, wlej marynatę z kurczaka i na mniejszym ogniu smaż jeszcze około 5-6 minut, mieszając od czasu do czasu. Sprawdź widelcem czy mięso nie jest surowe! Pod koniec dopraw solą, pieprzem i sosem rybnym. Podawaj z białym ryżem, udekorowane posiekaną natką pietruszki lub kolendry.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum