Wysłany: 2008-03-19, 13:06 Kaczka duszona w occie balsamicznym
Składniki :
kaczka o wadze około 1,2 kg
3 łyżki oliwy extra vergine
3 plastry szynki parmeńskiej
łyżeczka octu balsamicznego
sok z jednej pomarańczy
200 ml białego wytrawnego wina
szczypta nasion fenkułu
3 jagody jałowca
4 liście szałwii
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Kaczkę sprawiamy, myjemy, do środka wkładamy jagody jałowca, liście szałwii i nasiona fenkułu, obwijamy plastrami szynki i związujemy białym sznurkiem kuchennym. W naczyniu żaroodpornym podgrzewamy oliwę, smażmy kaczkę ze wszystkich stron; odlewamy wytopiony tłuszcz; doprawiamy kaczkę solą i pieprzem, polewamy białym winem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 160-170° Celsjusza około 50 minut (lub na wolnym ogniu pod przykryciem), od czasu do czasu podlewając kaczkę sosem własnym. Dolewamy sok pomarańczowy i kilka kropel octu balsamicznego i gotujemy 5 minut. Delikatnie usuwamy sznurek kuchenny i kroimy kaczkę na kawałki, tak żeby każdy był obwinięty szynką, i układamy na półmisku. Usuwamy nadmiar tłuszczu z sosu, dodajemy ocet balsamiczny i odparowujemy, aż nabierze konsystencji syropu i polewamy nim kaczkę. Podajemy ciepłe danie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum