[ Szukaj ]   [ Użytkownicy ]   [ Grupy ]   [ Statystyki ]   [ Zaloguj ]   [ Album ]

Poprzedni temat «» Następny temat
Kaczka duszona w occie balsamicznym
Autor Wiadomość
Magda
Administrator


Dołączyła: 17 Wrz 2006
Posty: 2054
Poziom: 37
HP: 121/4047
 3%
MP: 1932/1932
 100%
EXP: 50/144
 34%
Wysłany: 2008-03-19, 13:06   Kaczka duszona w occie balsamicznym

Składniki :
kaczka o wadze około 1,2 kg
3 łyżki oliwy extra vergine
3 plastry szynki parmeńskiej
łyżeczka octu balsamicznego
sok z jednej pomarańczy
200 ml białego wytrawnego wina
szczypta nasion fenkułu
3 jagody jałowca
4 liście szałwii
sól i pieprz



Sposób przygotowania:

Kaczkę sprawiamy, myjemy, do środka wkładamy jagody jałowca, liście szałwii i nasiona fenkułu, obwijamy plastrami szynki i związujemy białym sznurkiem kuchennym. W naczyniu żaroodpornym podgrzewamy oliwę, smażmy kaczkę ze wszystkich stron; odlewamy wytopiony tłuszcz; doprawiamy kaczkę solą i pieprzem, polewamy białym winem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 160-170° Celsjusza około 50 minut (lub na wolnym ogniu pod przykryciem), od czasu do czasu podlewając kaczkę sosem własnym. Dolewamy sok pomarańczowy i kilka kropel octu balsamicznego i gotujemy 5 minut. Delikatnie usuwamy sznurek kuchenny i kroimy kaczkę na kawałki, tak żeby każdy był obwinięty szynką, i układamy na półmisku. Usuwamy nadmiar tłuszczu z sosu, dodajemy ocet balsamiczny i odparowujemy, aż nabierze konsystencji syropu i polewamy nim kaczkę. Podajemy ciepłe danie.
_________________








http://www.Kamil-Gdansk.com.pl/
http://www.Grzegorz-Gdansk.com.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Mapa strony
Fasolek  Fasol-Bis  Kamilek  Grzesio