[ Szukaj ]   [ Użytkownicy ]   [ Grupy ]   [ Statystyki ]   [ Zaloguj ]   [ Album ]

Poprzedni temat «» Następny temat
Cevapcici
Autor Wiadomość
Magda
Administrator


Dołączyła: 17 Wrz 2006
Posty: 2054
Poziom: 37
HP: 121/4047
 3%
MP: 1932/1932
 100%
EXP: 50/144
 34%
Wysłany: 2008-03-08, 02:07   Cevapcici

W kuchni jugosłowiańskiej to podłużne wałeczki lub roladki wykonane z mielonego mięsa. Robi się z co najmniej dwóch gatunków mięsa, przy czym wskazane jest, aby jednym z nich była baranina.

Najlepiej wziąć po dwie części wołowiny i wieprzowiny oraz jedną cześć baraniny. Mięso i cebulę (wystarczy jedna średniej wielkości na każdy kilogram mięsa) dwukrotnie zmiel, dopraw pieprzem, solą, roztartym ząbkiem czosnku (do baraniny weź więcej czosnku). Jeśli skropisz je bardzo zimną, najlepiej lodowatą wodą i będziesz starannie wyrabiać około 10 minut, to roladki w czasie pieczenia nie będą się rozpadać. Możesz też odstawić mięso na godzinę - dwie do lodówki, aby stężało, i dopiero potem formować z niego wałeczki długości wskazującego palca.

Cevapcici, oprócz kształtu tym różni się od naszych mielonych, że nie ma w nich ani bułki, ani jaja, nie obtacza się ich też w tartej bułce. Tylko mięso z cebulą i przyprawami. Piecze się je na ruszcie 15 minut, 2-3 razy obracając. Na jedną porcję przeznacza się zwykle od 6 do 8 wałeczków.
_________________








http://www.Kamil-Gdansk.com.pl/
http://www.Grzegorz-Gdansk.com.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Mapa strony
Fasolek  Fasol-Bis  Kamilek  Grzesio