Składniki :
5 pomidorów
5 dużych grzybów (np. pieczarek)
2 małe kaszanki
5 kiełbasek wieprzowych
oliwa
sól i pieprz
10 plasterków bekonu
12 jajek
mleko
100 g masła
białe pieczywo
brązowy sos (HP) i ketchup
Sposób przygotowania:
Rozgrzać grill do maksymalnej temperatury. Pomidory oczyścić z szypułek i naciąć od spodu na krzyż. Grzyby oczyścić i obrać ze skórki. Kaszanki pokroić na 10 plasterków grubości ok. 2 cm. Rozdzielić kiełbaski. Ułożyć na blasze: pomidory nacięciem do góry, grzyby tak by lekko zachodziły na siebie, a następnie plasterki kaszanki i kiełbaski. Skropić oliwą i rozsmarować ją ręką. Posypać pomidory i grzyby solą i pieprzem, skropić pomidory oliwą. Wstawić pod grill na ok. 4 minuty. Wbić jajka do miski i wlać trochę mleka. Rozmieszać trzepaczką. Stopić masło na patelni i wlać jajka. Smażyć na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Uważać żeby jajecznica nie za bardzo się ścięła. Doprawić solą. W międzyczasie wyjąć blachę z piekarnika, ułożyć plasterki bekonu na pomidorach i kaszance, resztę plasterków złożyć na pół i ułożyć na blasze. Posmarować oliwą za pomocą pędzelka. Wstawić z powrotem pod grill. Pokroić pieczywo i zrobić tosty. Gdy jajecznica będzie gotowa, położyć tosty na talerzach, posmarować masłem, nałożyć na tosty porcje jajecznicy, obok ułożyć pomidory, kiełbaski, kaszankę i bekon. Podawać z brązowym sosem i ketchupem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum