Wysłany: 2008-03-19, 13:33 Zrazy wieprzowy po myśliwsku
Składniki :
50 dkg szynki wieprzowej bez kości
tłuszcz
2 dkg mąki
2 dkg masła lub margaryny, 10 dkg cebuli
10 dkg ogórków kwaszonych
2 dkg grzybów
3 dkg szynki wędzonej, 250 ml rosołu
50 ml czerwonego wytrawnego wina
3 dkg ketchupu sól
pieprz
ziele angielskie do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, ściąć zbędny tłuszcz, pokroić w poprzek włókien na 8 kawałków, rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą. Następnie formować ręką i nożem nadając im kształt okrągły o grubości 1 cm, potem posypać przyprawami i mąką zrumienić z obu stron. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, wyjąć, posiekać. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w cząstki razem z obranymi ogórkami, podsmażyć. Masło rozgrzać wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić wlać wino, dodać grzyby, ogórki, cebulę, pokrojoną w paseczki szynkę oraz przyprawy, gotować kilka minut, doprawić, zalać zrazy, dusić 3-4 minuty, doprawić. Podawać z ziemniakami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum