Składniki :
2 kg żeberek wieprzowych
21 łyże soli
3 łyżeczki saletry
8 - 10 ziarenek ziela angielskiego
2 sztuki liści laurowych
3 l wody
Sposób przygotowania:
Żeberka oczyścić ze strzępków mięsa i tłuszczu, ułożyć w kamiennym garnku i zalać solanką (sól, saletra, woda). Po zalaniu żeberek wrzucić do solanki ziele angielskie i liść laurowy (obydwa te składniki można dodać także w czasie gotowania solanki). Zalane solanką żeberka nakryć talerzykiem, obciążyć, aby były całkowicie pokryte solanką i wstawić naczynie do chłodnego pomieszczenia na 3 - 5 dni. Upeklowane żeberka wymoczyć przez ok. 1 godzinę w zimnej, bieżącej wodzie, założyć pętelkę i osuszyć w przewiewie przez 2 - 3 godziny. Żeberka przewidziane do dłuższego przechowywania wędzić zimnym dymem przez 4 - 5 dni, do szybszego spożycia - ciepłym dymem przez 3 - 4 godziny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum