[ Szukaj ]   [ Użytkownicy ]   [ Grupy ]   [ Statystyki ]   [ Zaloguj ]   [ Album ]

Poprzedni temat «» Następny temat
Żeberka wieprzowe wędzone
Autor Wiadomość
Magda
Administrator


Dołączyła: 17 Wrz 2006
Posty: 2054
Poziom: 37
HP: 121/4047
 3%
MP: 1932/1932
 100%
EXP: 50/144
 34%
Wysłany: 2008-03-19, 15:15   Żeberka wieprzowe wędzone

Składniki :
2 kg żeberek wieprzowych
21 łyże soli
3 łyżeczki saletry
8 - 10 ziarenek ziela angielskiego
2 sztuki liści laurowych
3 l wody



Sposób przygotowania:

Żeberka oczyścić ze strzępków mięsa i tłuszczu, ułożyć w kamiennym garnku i zalać solanką (sól, saletra, woda). Po zalaniu żeberek wrzucić do solanki ziele angielskie i liść laurowy (obydwa te składniki można dodać także w czasie gotowania solanki). Zalane solanką żeberka nakryć talerzykiem, obciążyć, aby były całkowicie pokryte solanką i wstawić naczynie do chłodnego pomieszczenia na 3 - 5 dni. Upeklowane żeberka wymoczyć przez ok. 1 godzinę w zimnej, bieżącej wodzie, założyć pętelkę i osuszyć w przewiewie przez 2 - 3 godziny. Żeberka przewidziane do dłuższego przechowywania wędzić zimnym dymem przez 4 - 5 dni, do szybszego spożycia - ciepłym dymem przez 3 - 4 godziny.
_________________








http://www.Kamil-Gdansk.com.pl/
http://www.Grzegorz-Gdansk.com.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Mapa strony
Fasolek  Fasol-Bis  Kamilek  Grzesio