Wysłany: 2008-03-19, 15:15 Żeberka z rusztu marynowane w piwie
Składniki :
1 kg chudych żeberek wieprzowych
sól
świeżo zmielony pieprz
Marynata:
1,5 szklanki jasnego piwa
4 liście laurowe
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki rozmarynu
kilka ziaren jałowca
Sos do smarowania:
1/2 szklani jasnego piwa
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
sól
Sposób przygotowania:
Żeberka dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na porcje, oprószyć solą i pieprzem. Zamarynować żeberka: mięso układać warstwami w naczyniu, każdą warstwę posypać roztartymi ziołami, dodać pokruszone liście laurowe i jałowiec. Zalać piwem, tak aby pokryło ono mięso, i odstawić mięso do lodówki na 24 godziny. Następnie żeberka wyjąć i wytrzeć z marynaty. Przygotować sos: czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą, wymieszać z piwem, wlać olej, powtórnie wymieszać. Żeberka posmarować sosem i ułożyć na ruszcie. Piec z dwóch stron na złoty kolor, kilkakrotnie przewracając i smarując sosem w miarę potrzeby. Dodatkowe informacje: podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum