Składniki :
2 kg schabu z kością
2 łyżki oleju
1 łyżka miodu
Bejca:
3 łyżki oleju
4 - 5 ząbków czosnku
1 łyżka majeranku
1.5 łyżki białego octu winnego
Farsz:
10 dkg suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek - jeszcze lepiej naszych wędzonych i mogą też być suszone morele
100 ml jałowcówki lub żubrówki
Sposób przygotowania:
Schab umyć, osuszyć, oddzielić od kości i usunąć ścięgna. Mięso ponakrawać wzdłuż, uformować szeroki, prostokątny płat i rozbić go dłonią. Olej wymieszać z pozostałymi składnikami bejcy. Wysmarować nią mięso z obu stron, a następnie włożyć na 1 h do miski z pozostałą bejcą. Kilka razy przewrócić mięso w trakcie bejcowania. Wyszorowane ziemniaki gotować na pół miękko z łodyżkami koperku. Odcedzić, wystudzić i obrać. Farsz: śliwki wymoczyć w żubrówce lub jałowcówce. Po 2 h osączyć i rozłożyć na plastrze mięsa, zwinąć i obwiązać białą bawełnianą nicią. Roladę włożyć do brytfanny, polać olejem i piec 20 min. w temp. 240º C. Zmniejszyć temp. do 180º C i piec jeszcze ok. 30 min., aż na powierzchni mięsa utworzy się skorupka. Wysmarować wierzch tak podpieczonego mięsa miodem i dopiec jeszcze 20 min. Na półmisku ułożyć mięso pokrojone w grube plastry, a obok. niego zrumienione ziemniaki posypane koperkiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum