Schab umyć, osuszyć, oddzielić od kości i usunąć ścięgna. Mięso nadkroić wzdłóż, uformować szeroki, prostokątny płat i rozbić go dłonią. Olej wymieszać z pozostałymi składnikami bejcy. Smarować nią mięso z obu stron, a następnie włożyć na 1 h do miski z pozostałą bejcą. Wyszorowane ziemniaki gotować na półmiękko z łodyżkami koperku. Odcedzić, wystudzić i obrać. Przygotować farsz: do rondla włożyć szpinak, podgrzać aż się rozmrozi i trochę odparuje. Z masła i mąki przyrządzić białą zasmażkę, dodać posiekany czosnek, pieprz oraz sól czosnkową. Wymieszać i połączyć z odparowanym szpinakiem. Rozłożyć farsz na plastrze mięsa, zwinąć i obwiązać białą, bawełnianą nicią. Roladę włożyć do brytfanny, polać olejem i piec 20 min. w temp. 240°C. Zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze ok. 30 min., aż na wierzchu mięsa utworzy się skorupka. Posmarować wierzch tak podpieczonego mięsa miodem, obłożyć ziemniakami przekrojonymi wdłuż na połówki i dopiec całość jeszcze 20 min.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum